Fakte

Kush ishte Fidel Castro, Fakte dhe Kuriozitete

Shkruar nga Faktoman

Fidel Alejandro Castro Ruz lindi në vitin 1926 në Birán, në lindje të ishullit.

Disa historianë shënojnë vitin 1927 si vit të lindjes së tij.

Fidel dhe vëllezërit e motrat u rritën në mirëqenie.

Pas studimit të juridikut, Fidel Castro u bë avokat në Havana.

Klientët e tij ishin njerëz të varfër të Kubës.

Që kur ishte student, Fidel Castro ishte mjaft i angazhuar politikisht, dhe në vitin 1952 kërkoi të futej në parlament.

Zgjedhjet nuk u zhvilluan, sepse Fulgencio Batista – përkohësisht i mbështetur edhe nga SHBA – erdhi përmes puçit në pushtet.

Ky ishte momenti, kur Fidel Castro vuri si qëllim rrëzimin e Batistas, duke mbledhur rreth vetes shokë të idealit, ndër ta edhe Ernesto “Che” Guevaran.

Përpjekjet e ushtrisë së rebelëve të Castros dështuan fillimisht dhe komandanti doli në mal.

Pas ardhjes në pushtet, Castro kërkoi ndërtimin e shtetit socialist duke tërhequr edhe më shumë zemërimin e Shteteve të Bashkuara.

Ai gjeti aleatë në vendet komuniste lindore.

Sidomos Bashkimi Sovjetik e mbështeti fillimisht Kubën financiarisht dhe stacionoi raketa me rreze të mesme veprimi në vitin 1962.

SHBA reagoi. Jemi në vitet e “Krizës së Kubës”, e cila përfundoi pa luftë atomike.

SHBA vendosi embargon tregtare kundrejt Kubës, e cila rëndon deri më sot marrëdhëniet mes dy vendeve.

Gjendja u vështirësua pas rrëzimit të Bashkimit Sovjetik.

Castro investoi mjaft në sistemin shëndetësor dhe arsim, nga më të mirët në botë deri më sot.

Por në të njëjtën kohë ai ndaloi shprehjen e lirë të mendimit dhe lirinë e shtypit.

Kundërshtarët politikë u burgosën.

Ish-ambasadori gjerman në Kubë, Bernd Wulffen thotë se “Fidel Castro do të mbesë në kujtesë si ai që burgoi qindra vetë vetëm për shkak të angazhimit paqësor politik.”

Pas sëmundjes së rëndë në viin 2006, Fidel Castro u tërhoq nga pushteti duke ia lënë atë vëllait të tij, Raúl Castro.

49 vite në pushtet, asnjë pushtetar, jo-monark, nuk ka qëndruar kaq gjatë në post.

Raúl Castro filloi në vitin 2008 me hapjen e ngadaltë të vendit.

Në dhjetor 2014, Kuba dhe SHBA bënë të ditur rivendosjen e marrëdhënieve diplomatike.

Ai ishte një revolucionar karizmatik që mund t’i mbante të ngujuar spektatorët për orë të tëra.

Fidel Castro mund të mbante fjalime disaorëshe.