Fakte

9 Fakte që nuk i dinit rreth gjeniut Stephen Hawking

Shkruar nga Faktoman

Stephen Hawking ishte padyshim njëri nga figurat e rralla të shkencës, një ikonë e gjeniut të fizikës.

Edhe ai, si çdo person tjetër ka patur të meta dhe parapëlqimet në jetë dhe që e bëjnë të veçantë.

Më poshtë janë të rradhitura 9 fakte nga jeta e shkencëtarit gjeni, të cilat edhe mund të mos i keni ditur.

1. Fillimet
Ne fillimet e shkollimit te tij, notat qe ai merrte ne shkolle, çuditërisht ishin nga me te dobëtat e klasës, ndërkohë qe ai kishte një pasion te veçante për radiot, orët dhe çdo gjë tjetër qe ishte e çmontueshme.

2. Universiteti
Ne rini te tij, edhe pse ai kish treguar pasion dhe talent te veçante për matematiken, i ati këmbëngulte qe ai te studionte për mjekësi. Ndërkohë ai duket se zgjedh një te mesme, fiziken për te vazhduar me pas me kozmologjinë.

3. Sporti
Hawking nuk është shquar për pasion për sportin, apo për ndonjë fizik te zhvilluar, megjithatë, ne vitet e para ne Oksford, ai fillon te argëtohet me sportin, për te larguar sadopak ndjesinë e vetmisë qe prodhonte fakulteti. /faktoman.com

4. Martesa
Pas diagnostikimit te sëmundjes se tij te rende, ai njihet me atë qe do te behet me pas edhe bashkëshortja e tij, me te cilën do te lindte tre fëmijë.

5. Çmimet
Hawking ka marre një numër te madh çmimesh për shkencën. Ai është anëtar i Royla Society dhe i Royal Society of Arts.

6. Basti
Ne vitin 1975 ai hodhi tezen sipas se cilës vrimat e zeza ishin ne gjendje te hanin çdo strukture qiellore, duke marre me vete dhe zhdukur te gjitha informacionet qe lidheshin me te. Kjo teze vinte ndesh me atë te fizikes mekanike, sipas se cilës, materia është e pa zhdukshme, dhe kjo detyroi një tjetër fizikan te madh te kohës, John Preskill, i cili te deklaronte se pohimi i Hawking ishte një gafë e madhe. Për këtë ata vunë një bast, një enciklopedi mbi bejsbollin, te cilin pas 30 vitesh, do te ishte vete Hawking qe do t’ia dorëzonte kolegut te tij, duke pranuar kështu se deklarate e tij ishte e dështuar./faktoman.com

7. Alienët
Sipas Hawking, alienët, nisur nga përmasat e Universitetit, duhet te ekzistojnë diku, por për ne do te ishte me mire te mos takoheshim me ta, pasi nëse ata janë ne gjendje te vijnë deri ne Toke, kjo do te thotë qe ata janë me përpara nga ne, dhe me shume gjasa do te na kolonizojnë, një kolonizim tepër i ndryshëm nga ai evropianeve ne Amerike ne vitin 1492.

8. Libra për fëmijë
Veç librave shkencore, ne punët e tij mund te numërohen edhe disa libra për fëmijë.

9. Shkencëtari rock
Ne një prej brandeve me te bukura te Pink Floy.