Kuriozitete

15 urat me të bukura në botë

Shkruar nga Faktoman

Gjatë gjithë kohërave, njeriu ka përdorur arkitekturën për të mbushur boshllëqet mes pengesave fizike, me qëllim të ofrimit të një pasazhu të lehtë. Shumica e këtyre urave janë konsideruar si monumente dhe janë një pjese jetike e infrastrukturave të rajoneve ne botë.

Disa janë bërë edhe ikona e qytetit për shkak të ndikimit të tyre aftësive inxhinierike. Si ura më e njohur e botës është Golden Gatë Bridge. Kjo urë lidh Oqeanin Paqsor me Gjirin e San Françiskos. Projektuesi i saj është Joseph Baermann Strauss, e ndërtuar midis viteve 1933-1937.

Gjatësia e urës është 2 737 metra, lartësia 227 m mbi ujë dhe gjerësia 27 m. Kur u inaugurua, Golden Gatë Bridge ishte ura e varur, mbi ujë, më e madhe e botës, ndërkohë që u kthye në simbol të qytetit të San Françiskos. Përfundimi i urës u bë në prill të 1937 dhe më 27 maj ajo u hap për kalimtarët, ndërsa një ditë më vonë Presidenti Roosevelt nga Uashingtoni përmes një pulsanti zyrtarizoi lëvizjen e trafikut, që prej asaj ditë nuk është ndalur kurrë.

Duke qenë e vetmja rrugë për të dalë nga San Françisko drejt veriut, ura është pjesë si e U.S. Route 101, ashtu edhe California Statë Routë 1 dhe në një ditë normale përshkohet nga 120 mijë automjete. Ka 6 korsi dhe trotuar për çdo anë. Sa i përket këmbësorëve, ata lejohen prej orës 5 :00 të mëngjesit deri më 21:00 të mbrëmjet gjatë muajve maj deri në tetor, ndërsa muajt e tjerë orari reduktohet prej orës 5:00 deri më 18.30. Hapja dhe mbyllja e urës bëhet automatikisht.

Çiklistët po ashtu lëvizin në trotuare duke u dhënë prioritet kalimtarëve, ndërsa Skateboard nuk lejohen. Golden Gatë Bridge është shpallur nga the American Society of Civil Engineers si një nga Mrekullitë e Botës Moderne, ndërsa nga Frommer, një nga botimet më të mira në Amerikë të Librave të Udhëtimeve, the Golden Gatë Bridge ka shumë “mundësi që të jetë ura më e bukur në rruzull, ndërkohë që është e sigurt se është më e fotografuarat në botë

1-GOLDEN GATE BRIDGE

Ura “porta e Artë” është një urë që përfshin Portën e Artë, ngushticën në mes të San Francisko dhe Marin County në veri. Kryevepra e arkitektit Jozef B. Strauss mori shtatë vjet për t’u ndërtuar, dhe u përfundua ne vitin 1937. Ura Porta e Artë ishte me e gjata ne botë kur u përfundua dhe është bër një simbol i njohur ndërkombëtarisht i San Franciskos dhe Kalifornisë.

2- CHAPEL BRIDGE

Ura e Kishes eshtë ure 204m (670 kembe) e gjatë e cila kalon lumin Reuss ne qytetin e Luzern ne Zvicer. Ajo eshtë ura me e vjetër prej druri të mbuluara ne Evrope, dhe nje prej tërheqjet kryesore turistike të Zvicres. Ura e mbuluar, ndertuar ne vitin 1333, eshtë projektuar per të ndihmuar ne mbrojtjen e qytetit të Lucernit nga sulmet. Brenda ures jane nje seri pikturash të shekullit të 17-të, të cilat pershkruajne ngjarjet nga historia Luzernes. Pjesa me e madhe e ures, dhe shumica e ketyre pikturave, u shkatërruan ne nje zjarr të vitit 1993, edhe pse ajo u rindertua shpejt.

3- CHENGYANG BRIDGE

Chengyang Bridge (e njohur edhe si Ura e Eres dhe Shiut) eshtë ndertuar ne vitin 1916, dhe eshtë nder me të njohurat ne mesin e urave të eres dhe shiu ne rajonin e Pakicave Dong ne Kine.Ura shtrihet pergjatë lumit Linxi dhe perdoret gjeresisht. Ajo eshtë ndertuar nga druri dhe guri pa gozhda apo thumba dhe eshtë me e madhja nga të gjithe urat e eres dhe shiut. Ajo eshtë 64.4 metra e gjatë, 3.4 metra e gjere dhe 10.6 metra e lartë.

4- BROOKLYN BRIDGE

Perfunduar ne 1883, Brooklyn Bridge lidh Manhattan dhe Brooklyn mbi lumin East. Per disa vjet, ishtë ura me e gjatë ne botë dhe ishtë bere nje pike e famshme referimi per Nju Jork.Ura ka nje vendkalim të gjere e të hapur per kembesoret dhe çiklistëve. Ky vendkalim merr nje rendesi të veçantë ne kohe të veshtira kur mjetët e zakonshme të kalimit të lumit Lindor jane të padisponueshem si ka ndodhur gjatë disa nderprerjeve si dhe pas sulmeve të 11 shtatorit, 2001.

5- ALCÁNTARA BRIDGE

Ura Alcántara eshtë nje kryeveper e ndertimit të lashtë romak të ures. Ura u ndertua ne mes 104 dhe 106 me nje urdher të perandorit romak. Ura Alcántara ka marre me shume deme nga lufta se nga elementët. Muret i shkatërruan nje hark me të vogel ne njeren ane, ndersa harku i dytë ne anen tjetër u shkatërrua nga spanjoll per të ndaluar Portugueset.

6- SYDNEY HARBOUR BRIDGE

Sydney Harbour Bridge eshtë nje nga monumentet me të njohura dhe të fotografuara të Australise. Eshtë Ura harkore celiku me e madhe ne botë (por jo me e gjatë) me majen të ures e cila qendron 134 metra (440 feet) mbi Sydney Harbour. U deshen tëtë vjet per ta ndertuar dhe eshtë hapur ne mars 1932.

7- STARI MOST

Stari Most eshtë nje ure e famshme dhe e vjetër e cila kalon lumin Neretva ne qytetin e Bosnjes dhe Hercegovines. Ka qene ndertuar nga Turqit ottoman ne 1566 dhe mbijetoi per 427 vjet derisa ura u shkatërrua ne 1993 nga lufta ne Bosnje. Me vone nje project mori persiper ta rindertontë dhe ura e re u rihap ne 2004. Eshtë bere traditë qe të rinjtë e qytëtit të hidhen nga ura per zhytje. Pasiqe uji eshtë s hi ftohtë eshtë sh e rrezikshme zhytja, keshtuqe vetëm zhytësit profesionistë ja dalin me sukses.

8- SI-O-SE POL BRIDGE

Si-o-se Pol (Ura e 33 harqeve) eshtë nje ure e njohur ne qytëtin Iranian të Isfahanit. Ajo eshtë renditur si nje nga shembujt me të famshme të dezajnit të urave Safavid. Autorizuar ne 1602 nga Shah Abbas I, ura eshtë ndertuar me tulla dhe gure. Ajo eshtë 295 metra e gjatë dhe 13.75 metra të gjere. Eshtë thene se ura ka qene perbere fillimisht nga 40 harqe megjithatë ky numer gradualisht reduktuar ne 33.

9- AKASHI-KAIKYO BRIDGE

Ura Akashi-Kaikyo ,e njohur gjithashtu si Ura Perle, eshtë ura me e gjatë ne botë(1991 metër). Ajo shtrihet ne ngushticen Akashi ne Japoni dhe lidh Koben dhe ishullin Iëaya.Ura mori gati 12 vjet per tu ndertuar dhe u hap per trafikun ne vitin 1998.Gjatësia e saj fillimisht ishtë vetëm 1990 metër, por tërmeti ne Kobe me 17 janar 1995, zhvendosi dy kullat keshtu qe ajo duhej të zgjatës me 1 metër.

10- RIALTO BRIDGE

Ura Rialto eshtë nje nga katër urat qe perfshin Kanalin e Madh ne Venecia, Itali. Kjo eshtë ura me e vjetër ne të gjithe kanalin. Ura e Gurit aktuale, e projektuar nga Antonio da Pontë, u perfundua ne 1591 dhe eshtë perdorur per të zevendesuar nje ure prej druri qe u rrezua ne 1524.Ura ka patur shume kritika nga arkitëktë të ndryshem por ajo ka sfiduar kritiket e saj duke u bere nje nga ikonat arkitëktonike të Venecias.

11- CHARLES BRIDGE

Ura Charles eshtë nje e njohur per stilin Gotik me gur. Ajo kalon lumin Vltava ne Prage, ne Republiken Çeke. Ndertimi i saj filloi ne vitin 1357 nen kujdesin e mbretit Charles IV, dhe perfundoi ne fillim të shekullit të 15-të. Si mjeti i vetëm i kalimit të lumit Vltava, Ura Charles ishtë lidhja me e rendesishme ne mes të qytëtit të vjetër dhe zonen perreth Keshtjelles se Prages. Lidhja e beri Pragen shume të rendesishme si nje rruge tregtare ne mes të Evropes Lindore dhe Perendimore. Sot ajo eshtë nje nga pamjet me të vizituara ne Prage me piktoret, pronaret e kiosqeve dhe tregtaret e tjere se bashku me turistët e shumtë qe kalojne uren.

12- TOWER BRIDGE

Ura Tower eshtë nje ure qe kalon pergjatë lumit Thames, Londer. Eshtë bere nje simbol ikonik i Londres dhe emrin e ka mare pikerisht sepse eshtë afer Kulles se Londres. Ndertimi filloi ne 1886 dhe zgjati tëtë vjet per tu ndertuar.Ura perbehet nga dy kulla të cilat jane të lidhura se bashku ne nivel të lartë me ane të dy vendkalimeve horizontale të cilat jane të dizajnuara per të perballuar forcat e seksioneve menjanuese të ures.

13- MILLAU BRIDGE

Ura Millau është nje Rruge-ure qe shtrihet ne luginen e lumit prane Millau Tarn ne Francen jugore. Kjo eshtë ura me e lartë automjetësh ne botë. Kufiri i shpejtësise ne ure u reduktua nga 130 km / h (81 mph) ne 110 km / h (68 mph) per shkak të trafikut të ngadalesuar,prej qe marrin foto të ures nga automjetet.

14-GREAT BREZ

Ura e Madhe Belt përbehet nga dy ura – nje Lindore dhe nje pjese perëndimore, të ndare nga ishulli i vogël Sprogo. Ura e Mesme, 1624 metër kalon pjesën me të thellë të Storebet ne mes të ishullit të Zelandes se dhe Sprogøs. Ajo radhitët e treta me gjatësinë me të madhe ne botë. Ura Perëndimore është 6.611 metër.

15- PONTE VECCHIO

Vecchio Ponte “Ura e Vjetër” është një ure mesjetare mbi lumin Arno ne Firence, ura e vetme e mbijetuar gjatë Luftës së Dytë Botërore. Ura është e njohur qe ka ende dyqanet e ndërtuara se bashku me të, siç ishte e zakonshme ne ditët e familjes Medici.