Thënie të mençura

20 thënie nga Mark Twain

Shkruar nga Faktoman

1- Unë jam lavdëruar shumë herë dhe gjithmonë ata që më lavdërojnë më vënë në siklet, unë gjithmonë ndjej se ata nuk kanë thënë mjaftueshëm.

2- Njeriu që nuk lexon libra të mirë nuk ka asnjë avantazh ndaj atij që s’mund t’i lexojë.

3- Problemi me këtë botë nuk është se njerëzit dinë shumë pak, por se dinë kaq shumë gjëra që s’qëndrojnë.

4- Është shumë e lehtë ta lësh duhanin. Unë e kam bërë me qindra herë.

5- Nga të gjitha gjërat që kam humbur, më ka marrë malli më shumë për mendjen.

6- Mos u sillni rrotull duke thënë se bota ju detyron jetesën. Bota nuk ju detyron asgjë. Ishte këtu para jush.

7- Gjithmonë falini armiqtë, asgjë s’i mërzit më shumë.

8- Shko në Parajsë për klimë, shko në Ferr për shoqëri.

9- Një njeri që mban një mace nga bishti mëson diçka që ai nuk mund ta mësojë në asnjë mënyrë tjetër.

10 – Miq të mirë, libra të mirë dhe një ndërgjegje të pastër: kjo është jeta ideale.

11- Në radhë të parë, Perëndia i bëri idiotët. Kjo ishte për praktikë. Pastaj ai i bëri dërrasat e zeza të shkollave.

12- Njeriu nuk është kurrë më i sinqertë sesa kur e pranon që është gënjeshtar.

13- Më mirë një premtim i shkelur se një premtim i padhënë.

14- Karakterin e njeriut mund ta mësosh nga mbiemrat të cilët ai zakonisht përdor në bisedë.

15- Mungesa e parave është rrënja e gjithë të këqijave.

16- Gjithmonë bëj mirë. Kjo do t’i kënaqë disa njerëz dhe do e habisë pjesën tjetër.

17 – Është mirësia e Perëndisë që në vendin tonë i kemi këto tri gjëra tej mase të çmuara: Liria e fjalës, liria e ndërgjegjes, dhe kujdesi për të mos praktikuar asnjëherë asnjërën prej tyre.

18- Nëse puna juaj është që hani një bretkosë, më e mira është ta hani që në mëngjes. Dhe në qoftë puna juaj është që të hani dy bretkosa, më mirë është të filloni nga më e madhja.

19 – Rrudhat duhet thjesht të tregojnë se nga ka kaluar buzëqeshja.

20 – Kur miqtë tuaj fillojnë të të lavdërojnë se dukesh i ri, kjo është një shenjë e sigurt që je duke u plakur.