Fakte

20 Fakte për Zvicrën që do të ju befasojnë

Shkruar nga Faktoman

1. Zvicra ka më shumë se 1500 liqene.

Liqene zvicer

2. Ju nuk do të jeni kurrë më larg se 10 milje nga një liqen

3. 60% e elektricitetit të Zvicrës prodhohet nga hidrocentralet.

4. 70% e Zvicrës është e mbuluar me male.

5. Relievi i saj sillet nga 195 metra mbi nivel të detit në Ascona e deri në 4632 metra mbi nivel të detit në majën ‘Dufour’.

6.Këto dy pika janë vetëm 43 milje larg njëra tjetrës.

7. Hekurudhat e Zvicrës shtrihen në 3,100 milje.

trenat zvicer

8. Zviceranët janë të dytit pas japonezëve në varësinë nga trenat.

9. Gjithsesi nuk mund të ktheheni djathtas në dritën e kuqe të semaforit.

10. Nëse vozitni veturë, do të befasoheni se ekonomia për derivate matet me sasi për distancë (litra për kilometër), ndërsa në SHBA matet me distancë për sasi (kilometër për litër).

11. Sipas ligjit duhet të bleni stiker të sigurimit që mund ta vozitni biçikletën në rrugë publike.

12. Në autobusë publikë, mund të bleni një tiketë nga vozitësi.

Surprising-Facts-about-Switzerland-Public-Bus

13. Vozitësit duhet të ndalen në mënyrë që këmbësorët të kalojnë rrugën.

14. Në Zvicër ka më shumë banka se dentistë.

15. Ndërsa tash ka më shumë kafene se banka.

16. Shumica e ushqimoreve mbyllen në orën 20 dhe vetëm aeroportet qëndrojnë të hapur gjatë vikendeve.

17. Të drejtat e punëtorit janë shpesh më të rëndësishme se shërbimi ndaj konsumatorëve që reflekton në faktin se shumica e shitoreve mbyllen gjatë drekës nga mesdita deri në orën 2.

18. Mësimdhënia është një nga profesionet më fitimprurëse me më së shumti pushime :12 javë.

19. Zvicra ka më së shumti shtretër të spitalit për 1000 veta ka 5.8 shtretër.

20. Shumë ndryshe nga SHBA-ja sportelistët e bankave janë të mbrojtur me xham antiplumb.