Fakte

7 Fakte interesante rreth Francës

Shkruar nga Faktoman

Republika Franceze, shtet i Evropës perëndimore  është i përbërë nga Franca metropolitane dhe nga departamentet e përtejdetit (Départements d’Outremer).

Franca është anëtare e disa organizatave të njohura botërore ndër të cilat është edhe NATO prej të cilës ajo ishte tërhequr në vitin 1966.  Parisi është qyteti më i madh dhe kryeqytet i Francës. Franca është njëra nga themelueset e Bashkimit Evropian (BE).

Franca u pavarësua me 14 korrik 1789. Kjo ditë shënon dhe fillimin e Revolucionit të madh francez.

Për t’njohur më mirë me këtë shtet gazetametro.net ka përzgjedhur 7 fakte interesante rreth saj:

1. Franca është vendi më i vizituar nga turistët në botë, me rreth 83 milion turistë në vit.

2. Ka vetëm një tabelë qarkullimi STOP në Paris.

3. Ndodhet një fshat i vogël në Francë i quajtur “Pussy”, që në anglisht është fjalë e ndryrë.

4. Një në 5 francez ka pasur eksperienca depresioni, kështu duke u bërë shteti me shkallën më të hartë të depresionit në botë.

5. Gjatë luftës së dytë botërore, kur Hitleri vizitoi Parisin, francezët prenë kabllot e ashensorit në kullën Eifel në mënyrë që Hitleri të ngjitej në këmbë nëse donte të shijonte Parisin.

6. Ka lokale në Francë ku nëse nuk thua “përshëndetje” dhe “ju lutem” kafeja luaj kushton më shtrenjtë.

7. Parisi fillimisht ishte një qytet i quajtur “Lutetia”.