Kuriozitete

Shkencëtarët kanë zbuluar një lloj bakterie që ha metal

Shkruar nga Faktoman

Bakteret thuhet se dyshohet se ekzistojnë për më shumë se një shekull, por nuk janë vërtetuar.

Mikrobet e vogla u zbuluan rastësisht, pasi shkencëtarët po kryenin eksperimente të palidhura me mangan, një mineral që zakonisht gjendet në kombinim me hekurin, transmeton lajmi.net.

Dr Jared Leadbetter, profesor i mikrobiologjisë mjedisore në Caltech, la një kavanoz qelqi të mbuluar me substancën për t’u zhytur në lavamanin e tij të zyrës.

Ai nuk u kthye në zyrë për disa muaj ndërsa ishte duke punuar jashtë kampusit, por pas kthimit të tij gjeti kavanozin e mbuluar me një substancë të errët që më vonë u gjet se ishte mangan i oksiduar.

Ajo përbërje u formua nga bakteret.

Shkencëtarët kishin njohur më parë se bakteret dhe kërpudhat mund të oksidonin manganin ose ta zhveshnin atë me elektronikë, por mikrobet që mund të përdorin veprime të tilla për të nxitur rritjen nuk ishin zbuluar.

“Këto janë bakteret e para të gjetura që përdorin manganin si burim të tyre të karburantit”, tha Leadbetter. “Një aspekt i mrekullueshëm i mikrobeve në natyrë është se ata mund të metabolizojnë materiale në dukje të pamundura, si metale, duke dhënë energji të dobishme për qelizën”.

“Ka prova që të afërmit e këtyre krijesave banojnë në ujërat nëntokësore dhe një pjesë e ujit të pijshëm të Pasadenës pompohet nga akuiferet lokale”, shtoi Leadbetter, siç raportohet nga CNN.