Fakte

10 vendet më të lumtura në botë

Shkruar nga Faktoman

Ndërsa mund të duket disi ironike, duke marrë parasysh atë që bota po kalon për momentin, Kombet e Bashkuara sapo kanë lëshuar Raportin e Lumturisë Botërore për vitin 2020. Në raport renditen 156 vende të botës, ku merren në konsideratë 6 kritere, të cilat janë: të ardhurat, liria, besimi, jetëgjatësia e shëndetshme, mbështetja sociale dhe bujaria.

Ja 10 vendet që renditen në krye të listës:

Finlanda

Kombi ka kryesuar renditjen për tre vjet me radhë. 91% e të anketuarve raportuan se ishin të kënaqur me presidentin e tyre dhe 86% thanë se i besojnë policisë.

Danimarka

Vendi ka nivele të larta arsimimi, shëndetësie, të ardhurash dhe besimi në njëri-tjetrin.

Zvicra

Jetëgjatësia shkon përtej 80, qytetarët flasin disa gjuhë (përfshirë gjermanisht, frëngjisht dhe anglisht). Është gjithashtu një nga vendet më konkurruese në botë, por renditet në mbështetje sociale.

Islanda

Vendi është i njohur për ofrimin e mbështetjes sociale për qytetarët. Sistemi shëndetësor është i përballueshëm, arsimi është falas (përfshirë edhe për të huajt), dhe është një nga vendet më paqësore në botë.

Norvegjia

Vendi i Europës veriore është shpesh në krye të renditjes kur bëhet fjalë për mirëqenien e qytetarëve të saj.

Holanda

Në përgjithësi, Holanda është një vend i hapur, është gjithëpërfshirës i emigrantëve, ka politika liberale dhe ofron siguri për qytetarët e saj.

Suedia

Ekonomia zhvillohet dhe diversifikohet. Suedia konsiderohet një nga kombet më të barabarta shoqërore në botë.

Zelanda e Re

Vendi konsiderohet si një nga vendet më të mira në botë për të jetuar nga vendasit dhe të huajt. Niveli i kënaqësisë dhe lumturisë së Zelandës së Re është i lartë.

Austria

Në vitin 2017, Vjena u votua si qyteti më i mirë në botë për të jetuar për shkak të sigurisë dhe çmimit të strehimit cilësor, sipas renditjes së Mercer.

Luksemburgu

Vendi ka një nga PBB më të lartë për frymë dhe një shkallë të ulët papunësie.