Fakte

25 fakte interesante për SHBA-të dhe amerikanët

Shkruar nga Faktoman

A jeni duke kërkuar fakte rreth Shteteve të Bashkuara të Amerikës? SHBA-të janë shtetët më të mëdha dhe më të pasura në botë. Këtu është një listë me 25 fakte qe ju me siguri nuk i keni ditur.

Që ta bëjmë këtë më argëtuesë dhe më interesante, ne duam të ju sfidojmë juve! Sa fakte dini rreth SHBA-ve? Shpërndani përgjigjet e juaja në seksionin e komenteve.

Ju gjithashtu mund të lexoni disa informacione të përgjithshmë siç janë malet e larta, qytetet më të mëdha, qeveria dhe shumë të tjera!

1.Amerikanët konsumojnë 3 miliardë Pica në vit

Pica mund ta ketë origjinën nga Italia, por amerikanët i adhurojnë picat e tyre! Madje disa raporte thonë se picat që i hanë amerikanët çdo ditë mbulojnë një sipërfaqe prej 100 akra

2.Shpikjet amerikane

Gjatë historisë, ka pasur shumë shpikës amerikanë që me shpikjet e tyre e kanë ndryshuar botën. Disa nga shpikjet më të mëdha janë transistorët, interneti, llambat, avioni dhe natyrisht telefoni celular i përmirësuar nga Martin Cooper.

3.GPS kontrollohet dhe mbahet nga qeveria amerikane dhe mund “të ndalet” në çdo kohë

Një nga faktet shumë interesante në lidhje me SHBA, që tregon fuqinë dhe ndikimin e tyre në botë. GPS po përdoret në mbarë botën, por pak njerëz janë të vetëdijshëm se janë të kontrolluar dhe në pronësi të qeverisë amerikane. Ata gjithashtu kanë mundësinë të ndalin atë në çdo kohë.

4.Liria e fjalës, e shprehjes dhe e shtypit

E referuar shpesh si “Toka e lirë”, amerikanët kanë të drejtë të shprehen lirshëm.

5.Flamuri i tanishëm i SHBA-ve u dizejnua nga një 17-vjeçar

Emri i tij ishte Robert G. Heft dhe ai e bëri atë si një projekt shkolle. Ai fillimisht mori një B- për projektin, por më vonë iu dha një A pasi flamuri u pranua nga Kongresi.

6.NASA- Eksplorimi i hapësirës

Shtetet e Bashkuara të Amerikës janë vendi i vetëm në botë që kanë shkelur në Hënë. NASA është organizatë qeveritare dhe ata janë te parët në eksplorimin e hapësirës.

7.Kanë fituar shumë medalje olimpike

Amerikanët janë të mirë në sport, gjë që bëhet mjaft e dukshme kur ju shikoni arritjet e tyre. SHBA-të ka fituar më shumë se të gjithë medalje olimpike!

Në Lojërat Olimpike Dimërore, Norvegjia ka fituar më së shumti, por e kombinuar me Lojrat Olimpike Verore, SHBA ka fituar më shumë medalje.

8.Shtëpi e shumë artistëve muzikorë më të mirë të të gjitha kohërave

Industria muzikore në SHBA është e madhe, dhe në nivel global, shumica e muzikës që dëgjojmë vjen nga Amerika.

Disa nga artistët më të mëdhenj të të gjitha kohërave përfshijnë Elvis Presley, Michael Jackson, Metallica, Eminem, Beyonce, Bob Dylan, Johnny Cash, Billy Joel, Ëhitney Houston, Ray Charles, Madonna, Nirvana, Bruno Mars, Guns n ‘Roses, Bon Jovi , Jimi Hendrix, Bruce Springsteen, Kiss, Marvin Gaye, Tupac dhe Frank Sinatra.

9.SHBA-të përdorin 18% të energjisë botërore

Thuhet se 1 amerikan konsumon të njëjtat burime si 32 kenianë. Dhe në nivel global, SHBA përdor pothuajse 1/4 të energjisë botërore.

10.JAMES DHE MARY janë emrat më të zakonshëm në SHBA

Nëse emri juaj është James ose Mary, ju keni emrat më të zakonshëm meshkuj dhe femra. Sa i përket mbiemrit, Smith është më i zakonshmi. Rreth 1% e popullsisë së përgjithshme ka Smith emrin e tyre të fundit.

11.Një nga pasaportat më të mira në botë

Amerikanët mund të udhëtojnë botën mjaft lirshëm dhe mund të krenohen me faktin se ata kanë një nga pasaportat më të mira në botë. Qytetarët e SHBA-së mund të udhëtojnë në 116 vende pa nevojë për vizë dhe të marrin një vizë me përdorim në 44 shtete të tjera.

12.SHBA-të kanë ekonominë më të madhe në botë

Kina po rritet me shpejtësi, por ekonomia e SHBA-ve është më e madhe në botë gjatë matjes së PBB-së.

13.Numri më i madh i sipërmarrësve në botë

Shtetet e Bashkuara shpesh quhen toka e ëndrrave ose toka e mundësive. Ëndrra amerikane është e njohur në mbarë botën, kështu që nuk mund të jetë një fakt i habitshëm për Shtetet e Bashkuara se vendi është vendi i numrit më të madh të sipërmarrësve në botë!

Çdo gjë është e mundur në Shtetet e Bashkuara të Amerikës!

14.Rusia dhe SHBA-të janë vetëm 3.8km larg në pikën më të afër

Në mes të ngushticës së Beringut midis Alaskës dhe Siberisë, SHBA-ja dhe Rusia posedojnë një ishull që secili ndahet nga linja ndërkombëtare. Këto dy ishuj janë vetëm 3.8 km (2.36121053 milje) larg njëri-tjetrit.

15.SHBA e bleu Alasken nga Rusia për vetëm 7.2 milion dollarë në vitin 1867

Në vetëm dy cent për akër, Shtetet e Bashkuara të Amerikës i blenë tokat e Alaskës nga Rusia.

5 faktë argëtuese rreth SHBA-ve dhe amerikanëve

 • 27% e amerikanëve besojnë se ulja e hënës ishte e rreme
 • Krishtlindja ishte e paligjshme në SHBA deri në vitin 1836, pasi konsiderohej një festë e lashtë pagane
 • Ka një ligë zyrtare për gërshërët e letrës
 • Një amerikan mesatar ha 35 ton ushqim në një jetë
 • 60% e amerikanëve urdhërojnë nxjerrjen ose shpërndarjen e ushqimeve të paktën një herë në javë

5 faktë amerikane për fëmijët

 • Kafsha kombëtare e SHBA-së është Eagle Tullac
 • Bison është gjitari i kombit
 • Slitëja më e lartë e rulut në botë është Kingda Ka, e vendosur në Gjashtë Flamuj
 • Montana ka 3 herë më shumë lopë si njerëzit
 • Shtetet e Bashkuara të Amerikës përbëhen nga 50 shtete

Fakte të përgjithshme për Amerikën

 • Popullsia : 326,681,307
 • Mali më i lartë: Denali – 6190 metra.
 • Sipërfaqja e tokës: 3,796,742 m²
 • Liqeni më i madh: Liqeni i Lartë.
 • Dita Kombëtare: 4 korrik.
 • Qeveria: Republika federale kushtetuese presidenciale.
 • Presidenti: Donald J. Trump
 • Monedha: Dollarë amerikanë (USD).
 • Gjuha zyrtare: Asnjë gjuhë zyrtare, por anglishtja dhe spanjishtja janë dy gjuhët më të folura.
 • Anëtar i NATO-s: Po.
 • Këngë kombëtare: “Banner me yje të zjarrtë”
 • Zona kohore: (UTC-4 deri -12, +10, +11)
 • Numri i Shtetit / Prefiksi: +1
 • Kryeqyteti: Ëashington D.C.

Qytetet më të mëdha

 • New York
 • Los Angeles
 • Chicago
 • Houston
 • Phoenix
 • Philadelphia
 • San Antonio
 • San Diego
 • Dallas
 • San Jose

Flamuri i Shteteve të Bashkuara të Amerikës

Flamuri amerikan përbëhet nga 13 shirita dhe 50 yje. Shiritat përfaqësojnë 13 kolonitë britanike që shpallën pavarësinë nga Britania e Madhe. 50 yjet përfaqësojnë çdo shtet në SHBA. U miratua së pari në vitin 1777 më 14 qershor.