Fakte

Fakte nga Lufta e Dytë Botërore

Shkruar nga Faktoman

Lufta e Dytë Botërore, e ndodhur në mes viteve 1939 dhe 1945, ka qenë njëra ndër luftat më të përgjakshme gjatë historisë së njerëzimit.

Fillimi i kësaj lufte është i lidhur me hesape të paqëruara mes shteteve të fuqishme që nga Lufta e Parë Botërore.

Këto janë disa nga faktet që e karakterizojnë këtë luftë.

Ushtaraku i parë amerikan i vrarë në tokën europiane u vra nga gjermanët (Norvegji 1940).

Personi i rangut më të lartë amerikan që u vra ishte gjeneral Lesley McNair, i cili vdiq gjatë një sulmi me bombë nga ana e Trupave Ajrore të ushtrisë së SHBA-së.

Ushtaraku më i ri amerikan ishte 12 vjeç dhe quhej Calvin Graham. Ai u plagos gjatë luftimeve dhe më pas u shkarkua, pasi kishte gënjyer për moshën e tij të vërtetë. (Përfitimet e tij ishin miratuar më pas me një akt të Kongresit).

Në kohën e Pearl Harbor, komanda detare e Shteteve të Bashkuara u quajt “Cincus”, këmbësoria e ushtrisë së SHBA-së u quajt “Svatiska” dhe treni privat i Hitlerit u quajt Amerika. Të tre emrat u ndryshuar për një kohë të shkurtër për qëllime propaganda.

Më së shumti, ushtarakët e SHBA-së vdiqën në Korpusin e Marinës. Ndërsa i kërkohej të përfundonin me sukses 30 misione, shansi i tyre për t’u vrarë ishte 71% dhe kjo jo për shkak se sulmuesit ishin të pafuqishëm. U përdorën 4 tonë bomba dhe 1.5 tonë municione mitraloz.
Nga ana tjetër, forcat ajrore të SHBA-së kanë qëlluar 6096 avionë luftarakë me 12700 të shtëna për secilin.

Në përgjithësi, nuk kishte asnjë pilot mesatar luftarak. Ata ose ishin ekspertë, ose ishin objektivë. Për shembull, piloti japonez Hiroyoshi Nishizaëa kishte qëlluar mbi 80 avionë.

Kur ushtritë aleate arritën Rhein, gjëja e parë që burrat bënë ishte të urinonin në të. Ky veprim ishte bërë edhe nga Winston Churchill dhe gjenerali Patton, i cili madje është fotografuar duke kryer veprimin.

Rusët shkatërruan mbi 500 avionë gjermanë përmes ajrit, madje ndonjëherë edhe duke pastruar fushat e minuara për të marshuar mbi të.

Kur ushtria amerikane zbarkoi në Afrikën e Veriut, midis pajisjeve të sjella në breg ishin edhe 3 bimë prej të cilave krijohet Coca-Cola.