Kuriozitete

Shoqëri snobiste: Si të dukemi më inteligjent

Shkruar nga Faktoman

Në një shoqëri snobiste më shumë se inteligjenca reale ka rëndësi përshtypje e të qenit inteligjent.

Këtu janë një grup këshillash që do t’u sigurojnë titullin inteligjentë.

  • Inisialet në mes të emrit: Shembull : John F Kennedy.

Psikologët tregojnë se kur kemi një tjetër iniciale në mes të emrit dhe mbiemrit krijon përshtypjen e të qenit kompetent dhe i informuar.

  • Të qenit “shkencorë”:

Është provuar që nëse diçka duket më shkencore ka aftësi t’i bindë dëgjuesit.

Në një studim të bër, subjekteve u janë treguar faktet dhe është parë që 67% e tyre u kanë besuar, por kur të njëjtave fakte u kanë shtuar ca diagrame dhe disa skica studiuesit thonë që besueshmëria është rritur në 98%.

  • Të folurit ekspresiv:

Është parë që të folurit me terme adekuate dhe fjalë të gjata e pa ndërprerje reagon më shumë në psikologjinë e trurit duke krijuar atë përshtypjen e të qenit “inteligjent”.

  • Veshja:

Psikologët kanë gjetur lidhje mes asaj se çka një profesor vesh dhe asaj që ata mësojnë.

Është parë që veshja ndikon në vetëbesim të individit dhe rritje të vëmendjes gjatë ligjëratës.

  • Streiotipi “Njerëzit e mençur vënë syze”:

Studimet tregojnë se njerëzit me syze instinktivisht janë konsideruar “inteligjentë” nga subjektet gjatë një studimi.

  • Buzëqeshje:

Studimet kanë treguar se në intervista pune në 76% të rasteve janë punësuar kandidatët që kanë buzëqeshur nga ata shumë të ngurtësuarit.

  • Alkooli:

Është parë në një studim që njerëzit që kanë pirë alkool gjatë feste janë renditur si më inteligjentë nga ata që nuk kanë pirë.