Fakte Shëndet

21 sekretet që nuk i dini për Vitaminat

Shkruar nga Faktoman

1 – Kombinoni vitaminat A, D, E, dhe K me yndyrna për t’i absorbuar ato.

2 – Mos i kombinoni vitaminat e përditshme me vajin e peshkut.

3 – Vitamina A rrit rrezikun për kancer, sëmundjet e zemrës dhe frakturat e kockave. Te gratë shtatzëna tepria me këtë vitaminë mund edhe të dëmtojë fetusin.

4 – Mos i merrni vitaminat me stomakun bosh.

5 – Vitamina B6 të ndihmon me gjumin.

6 – Vitaminat e tretshme yndyrore qëndrojnë më gjatë në trup.

7 – Merreni vitaminën C me hekur.

10 – Kalciumi lufton me hekurin për absorbimin.

11 – Merrni vitaminën B12 nëse jeni vegjetarian.

12 – Absorbimi i kalciumit bëhet më mirë vetëm kur ne nuk konsumojmë më tepër se 500 mg njëherazi. Kështu, nëse një person merr 1 mijë mg kalcium suplement në ditë, bëni mirë të mos e merrni atë menjëherë në një dozë të vetme.

13 – Rritni dozën e vitaminave pas diarresë.

14 – Kujdes me marrjen e suplementeve të hekurit, ul absorbimin e zinkut dhe shkakton të vjella, marrjemendësh, dhimbje barku dhe gjendje të fikëti.

15 – Përpara se të merrni frutin tropikal të mangostinit, i cili ndihmon për të luftuar diarrenë dhe infeksionet urinare, është e rëndësishme që të dini shkakton ngadalësimin e mpiksjes së gjakut, duke rritur kohën e gjakderdhjes.

16 – Kush ka tharje, mukozë apo plagë të buzës duhet të marrë vitaminë B.

17 – Mos e përzieni zinkun me antibiotikët.

18 – Merrni acid folik (ekstrakte të vitaminës B që gjenden tek jeshillëqet, mëlçi dhe veshka) nëse planifikoni të mbeteni shtatzënë.

19 – Kush ka plagë apo dëmtime të tjera dhe veçanërisht pas kryerjes së operacioneve, duhet të marrë vitaminë C.

20 – Por kujdes me dozën, nëse merrni vitaminë C me tepri do shpenzoni vetëm para kot, sepse tepria e saj del me urinën.

21 – Marrja e dozës së vitaminës K me tepri shkakton probleme me mpiksjen e gjakut.

22 – Pyesni veten nëse po i harxhoni vitaminat e tretshme në ujë përmes aktivitetit fizik. Duhet t’i zëvendësoni ato.

23 – Barishtet apo erëzat kanë efekte shumë të mira në trupin e njeriut, njëlloj si vitaminat.