Fakte

6 Fakte interesante rreth Gjergj Fishtës

Shkruar nga Faktoman

Poeti i madh Gjergj Fishta është një nga vazhduesit autentikë dhe të drejtpërdrejtë të Rilindjes Kombëtare, shprehës i idealeve atdhetare dhe demokratike në kushtet e krijuara në shekullin e njëzet.

Fishta ka qenë prozator, poet, përkthyes dhe është autori i kryeveprës “Lahuta e Malcisë” dhe shumë veprave tjera. faktoman.com ka përzgjedhur disa fakte interesante nga Fishta i cili ndryshe u quajt edhe Homeri Shqiptar:

1. Gjergj Fishta ishte shkrimtar i parë shqiptar, i propozuar për çmim ‘Nobel’.

2. Kontributi i Fishtës në Kongresin e Manastirit ishte vendimtar për alfabetin e përbashkët.

3. Gjergj Fishta mori shumë medalje të ndryshme nga Shqipëria, mbreti i Austrisë, nga Greqia dhe Turqia.

4. Ka qenë sekretar i përgjithshëm i delegacionit shqiptar në Konferencën e Paqes në Paris.

5. Fishta ishte edhe murg.

6. Fishta u bë drejtori i parë shqiptar i Shkollës Françeskane në Shkodër , ku futi shqipën si gjuhë mësimi,pra një akt i tij madhorë.