Shëndet

Cilat janë çrregullimet e gjumit?

Shkruar nga Faktoman

Çrregullimet e gjumit janë një grup i kushteve që ndikojnë në aftësinë për të fjetur mirë në baza të rregullta. Nëse ata janë shkaktuar nga një problem shëndetësor ose nga shumë stres, çrregullimet e gjumit po bëhen gjithnjë e më të zakonshme në Shtetet e Bashkuara.

Në fakt, më shumë se 75 përqind e amerikanëve në moshë midis 20 dhe 59 vjeç kanë vështirësi të gjumit në mënyrë të rregullt. Shumica e njerëzve herë pas here përjetojnë probleme të gjumit për shkak të stresit, oraret e ethshme dhe ndikimet e tjera të jashtme.

Megjithatë, kur këto çështje fillojnë të ndodhin rregullisht dhe ndërhyjnë në jetën e përditshme, ato mund të tregojnë një çrregullim gjumi.
Në varësi të llojit të çrregullimit të gjumit, njerëzit mund të kenë një kohë të vështirë të bjerë në gjumë dhe mund të ndihen jashtëzakonisht të lodhur gjatë gjithë ditës.

Mungesa e gjumit mund të ketë një ndikim negativ në energji, humor, përqendrim dhe shëndet të përgjithshëm, transmeton Sovrani.info. Në disa raste, çrregullimet e gjumit mund të jenë simptomë e një gjendje tjetër mjekësore ose të shëndetit mendor.

Këto probleme të gjumit mund të largohen përfundimisht pasi të merret një trajtim për shkakun themelor. Kur çrregullimet e gjumit nuk janë shkaktuar nga një kusht tjetër, trajtimi zakonisht përfshin një kombinim të trajtimeve mjekësore dhe ndryshimeve të jetesës.

Është e rëndësishme që menjëherë të merrni një diagnozë dhe trajtim nëse dyshoni se mund të keni një çrregullim gjumi. Kur nuk trajtohet, efektet negative të çrregullimeve të gjumit mund të çojnë në pasoja shëndetësore të mëtejshme. Ata gjithashtu mund të ndikojnë në punën tuaj në punë, të shkaktojnë tendosje në marrëdhënie dhe të dëmtojnë aftësinë tuaj për të kryer aktivitetet e përditshme.