Kuriozitete

Si funksionin truri i njerëzve inteligjent?

Shkruar nga Faktoman

Njerëzit me nivele më të lartë se mesatarja e inteligjencës kanë trurin “të lidhur” në një mënyrë të ndryshme, thonë studiuesit.

Një studim i ri sugjeron që inteligjenca është e lidhur me lidhjen e rritur mes disa rajoneve dhe ndërveprimin e reduktuar midis të tjerëve.

Hulumtimet e reja tregojnë se njerëzit inteligjentë kanë modele të ndryshme të lidhjes së trurit.

Studiuesit në Universitetin Goethe në Frankfurt kanë dhënë shumë mendime se si funksion truri i njerëzve inteligjentë.

Në studimet e mëparshme, Kirsten Hilger, Christian Fiebach dhe Ulrike Basten, të gjithë nga Departamenti i Psikologjisë në Universitetin Goethe të Frankfurtit kanë zbuluar se ekzistojnë dallime kyçe në modelet e aktivizimit të trurit që i veçojnë njerëzit inteligjentë.

Në vitin 2015, ky ekip publikoi një artikull që tregon se zonat frontale dhe parietale të trurit janë aktivizuar më fort tek njerëzit me një IQ të lartë, transmeton Indeksonline.

Një studim më i fundit, zbulimet e të cilit u raportuan më parë këtë vit, treguan se insula e anës së trurit dhe korteksit anterior cingular janë më të lidhur në mënyrë aktive me rajone të tjera në rastin e individëve inteligjentë.

Të intriguar nga këto zbulime, Hilger dhe kolegët dolën më tej, duke përcaktuar se si modele të aktivizimit dhe integrimit në tru lidhen me një nivel më të lartë të inteligjencës.

Në studimin e tyre të ri, rezultatet e të cilit u publikuan kohët e fundit në revistën shkencore “Raportet”, studiuesit vunë në dukje se njerëzit më të mençur e kanë të rritur lidhjen midis disa zonave të trurit, ndërkohë që ndërveprimi është i dëmtuar në mes të rajoneve të tjera.