Fakte

10 Fakte rreth lumturisë nga e gjithë bota

Shkruar nga Faktoman

Raporti i Lumturisë Botërore 2017 nga Rrjeti i Zgjidhjeve të Zhvillimit të Qëndrueshëm të OKB-së zbulon cilat vende janë më të lumturit, duke i ranguar 155 vende në nivel global. Për të matur nivelet e lumturisë në mbarë botën, raporti peshon gjashtë variabla kyç: të ardhurat; jetëgjatësia e shëndetshme; mbështetje sociale (të kesh dikë që të llogarisë në kohëra të vështira); bujari; liria; dhe besim, transmeton telegrami.org.

Të 10 vendet e njëjta kanë kaluar në krye të listës gjatë pesë viteve të fundit, edhe pse ata kanë zhvendosur pozicionet mes njëri-tjetrit. Vendet evropiane kryesojnë listat: Këtë vit, raporti e konsideron Norvegjinë vendin më të lumtur në botë, pasuar nga Danimarka, Islanda dhe Zvicra. Për fat të keq, SHBA-ja nuk ka qenë kurrë në krye të 10, këtë vit duke rënë nga vendi i 11-të në vendin e 14-të.

Më poshtë janë 10 zbulime rreth asaj që frymëzon lumturinë në mbarë botën.

1. Njerëzit e vetëpunësuar kanë vlerësime më të larta të jetës së përgjithshme.
Vetëpunësimi ka pro dhe kundër. Në vendet e zhvilluara, njerëzit e vetëpunësuar raportojnë se janë më të kënaqur se ata që tradicionalisht janë të punësuar. Megjithatë, ata gjithashtu kanë më shumë gjasa të përjetojnë ndjenja negative të tilla si stresi dhe shqetësimi.

2. Njerëzit janë më të lumtur kur mbajnë jetën e tyre shoqërore gjatë gjithë javës së punës.
Shumica e amerikanëve ndjehen më të lumtur gjatë fundjavës. Por ky efekt i fundjavës zhduket kur njerëzit punojnë në një mjedis “besimi të lartë” – ku ata e konsiderojnë shefin e tyre jo si një epror, por një partner – dhe kur marrin pjesë në aktivitetet shoqërore gjatë gjithë javës.

3. Lumia amerikane ka rënë gjatë dekadës së kaluar.
Për dekadën e fundit, amerikanët kanë raportuar nivelet më të ulëta dhe më të ulëta të lumturisë. Ata e shoqërojnë kënaqësinë e tyre të zvogëluar me mbështetjen më pak sociale dhe lirinë personale, donacionet më të ulëta dhe më shumë korrupsion në biznes dhe qeveri.

4. Është e rëndësishme të jepni përparësi shëndetit tuaj mendor.
Hulumtuesit kryen studime në SHBA, Australi, Britani dhe Indonezi për të zbuluar përcaktuesit kryesorë të pakënaqësisë dhe mjerimit.

Ata gjetën se marrja e një diagnoze për një sëmundje mendore kontribuon më shumë për lumturinë e një personi sesa të ardhurat, punësimin ose sëmundjen fizike të diagnostikuar. “Në çdo vend, siguria fizike natyrisht është gjithashtu e rëndësishme, por në asnjë vend nuk është më e rëndësishme sesa shëndeti mendor”, thuhet në raport.

Përderisa përpjekjet për të eliminuar varfërinë dhe zvogëlimin e papunësisë janë vendimtare, del se mënyra më e fuqishme për të ulur mjerimin në botë është eliminimi i çrregullimeve të depresionit dhe ankthit (format më të zakonshme të sëmundjes mendore).

5. Kini dikë që të llogarisë.
Njerëzit që kanë partnerë, marrëdhënie të ngurta me familjen e zgjeruar apo thjesht dikush për të marrë pjesë në të janë shumë më të lumtur se ata që nuk e bëjnë. Raporti thotë se për çdo 10 për qind të popullsisë së një vendi që krijon mbështetje sociale, nivelet e lumturisë kërcejnë me më shumë se 20 për qind.

6. Familja, fëmijëria dhe shkollimi ndikojnë në lumturinë më vonë në jetë.
Për të rriturit, nivelet e lumturisë ndikohen shumë nga gjendja e tanishme ekonomike, sociale dhe shëndetësore e dikujt. Ndërsa sfondet shpesh anashkalohen, ata gjithashtu luajnë një rol të madh në përcaktimin e kënaqësisë së përgjithshme të jetës.

7. Të ardhurat janë më të rëndësishme se arsimi.
Të anketuarit nga të gjitha vendet e përfshira në raport u pajtuan se të ardhurat janë më të rëndësishme për lumturinë sesa arsimi. Disa nga njerëzit më të pasur në botë janë braktisja e kolegjit, përfshirë Mark Zuckerberg dhe Bill Gates.

8. Lumturia varet nga lloji i punës që një person ka.
Nuk është çudi që njerëzit e punësuar janë më të lumtur se sa të papunët, por edhe lloji i punës hynë në lojë. Raporti zbulon se punët në pallate të kuqe – në industri të tilla si ndërtimi, minierat, prodhimi, transporti, bujqësia, peshkimi dhe pylltaria – kanë tendencë të lidhen me nivelet më të ulëta të lumturisë.

9. Nuk ka të bëjë vetëm me paratë.
Paga nuk është aspekti i vetëm i karrierës që ndikon në nivelin e lumturisë së dikujt. Statusi shoqëror në punë, marrëdhëniet shoqërore në vendin e punës, struktura e punës ditore dhe vendosja e qëllimeve luajnë gjithashtu pjesë kryesore në përcaktimin e niveleve të lumturisë.

10. Papunësia është “dhëmbëza”.
Edhe pasi një person gjen një punë tjetër, shpjegon raporti, ndjenjat e pakënaqur që përjetuan ndërsa të papunët vazhdonin.