Fakte

10 Fakte interesante që duhet t’i dini për planetin Mars

Shkruar nga Faktoman

– U emrërua nga romakët, është quajtur shpesh “Planeti i Kuq” për shkak të oksidit të hekurit që është i përhapur në sipërfaqe të saj, e cila i jep një ngjyrë të kuqërremtë.

– Marsi është planeti i katërt nga Dielli dhe planeti i dytë më i vogël në Sistemin Diellor. Ai ka një diametër sa rreth gjysma e Tokës. Masa totale e Marsit është vetëm sa 10% masa e Tokës.

– Vëzhgimi i parë i Marsit me teleskop është bërë nga fizikanti, matematicienti, astronomi dhe filozofi italian Galileo Galilei në 1610.

– Marsi ka ujë – sot, është pranuar se Marsi kishte ujë të bollshëm shumë herët në historinë e tij.
Vëzhgimet e NASA-s kanë zbuluar rrjedhe të ujit gjatë muajve të ngrohtë në Mars.

– Marsi ka malin e dytë më të lartë të njohur brenda Sistemit Diellor (më e lartin në një planet) – i madhi Olimp Mons. Olympus Mons është një prej vullkaneve më mëdhaja të reja në Mars. Ai ka një lartësi prej rreth 22 km dhe është pothuajse tre herë më i gjatë sa lartësia mbidetare e malit.

– Marsi ka grykën më të madhe në çdo planet të sistemit diellor. Gryka Marineris u shkaktua kur Vullkanet shpërthyen në një pjesë të vendit, duke lënë një luginë të madhe. Shtrihet mbi 4.000 km përgjatë ekuatorit të Marsit, gryka Marineris mund të jetë e thellë 7 km në disa vende.

– Marsi ka dy hëna të njohura, Phobos dhe Deimos, të cilat janë të vogla dhe kanë formë të çrregullt. Të dy hënat u zbuluan nga astronomi amerikan Asafi Hall në vitin 1877.

– Marsi është një planet me atmosferë të hollë, i cili përbëhet nga 95% dioksid karboni, 3% azot, 1.6% argon dhe ka gjurmë të ujit dhe oksigjenit.

– Marsi ka të katër stinët si ato të Tokës.

– Aktualisht, Marsi do të presë pesë anijen kozmike: tre në orbitë – Mars Odyssey, Mars Express, dhe Mars Reconnaissance Orbiter, dhe dy në sipërfaqe – Mars Exploration Rover Opportunity dhe Mars Science Laboratory Curiosity.