Fakte Femra

Fakte themelore rreth të të ushqyerit me gji

Shkruar nga Faktoman

Pse të ushqyerit me gji është zgjedhja më e mirë?

Ju urojmë për vendimin që të ushqeni foshnjën tuaj me gji. Me këtë vendim, ju po i ofroni foshnjës tuaj fillimin më të mirë të mundshëm të jetës së saj. Por të ushqyerit me qumësht gjiri është shumë më tepër sesa vetëm një mënyrë e të ushqyerit. Kjo ju ndihmon juve të lidheni me foshnjën tuaj, duke ju lejuar që të kuptoni më lehtë  dëshirat e saj/tij, dhe poashtu rrit vetëbesimin tuaj si nënë. Që të keni përfitimet më të mira për ju dhe foshnjën tuaj, ushqeni atë vetëm me qumësht gjiri për së paku gjashtë muaj.

Pse të ushqyerit me gji është zgjedhja më e mirë?

Ju urojmë për vendimin që të ushqeni foshnjën tuaj me gji. Me këtë vendim, ju po i ofroni foshnjës tuaj fillimin më të mirë të mundshëm të jetës së saj. Por të ushqyerit me qumësht gjiri është shumë më tepër sesa vetëm një mënyrë e të ushqyerit. Kjo ju ndihmon juve të lidheni me foshnjën tuaj, duke ju lejuar që të kuptoni më lehtë  dëshirat e saj/tij, dhe poashtu rrit vetëbesimin tuaj si nënë. Që të keni përfitimet më të mira për ju dhe foshnjën tuaj, ushqeni atë vetëm me qumësht gjiri për së paku gjashtë muaj.

Qumështi i gjirit është më i shëndetshëm për foshnjat

 • Qumështi i gjirit i ka të GJITHA vitaminat, mineralet dhe elementet ushqyese që i nevojiten foshnjës. Qumështi me formulë nuk mund të ofrojë vitaminat që gjenden në qumësht të gjirit siç është hekuri, që foshnja të marrë të gjitha elementet e duhura ushqyese.
 • Qumështi i gjirit tretet më mirë sesa ai me formulë.
 • Foshnjat që ushqehen me qumësht gjiri kanë më pak mundësi për diarre, kapsllëk dhe dhimbje barku sesa ato që nuk ushqehen me qumësht gjiri.
 • Qumështi i gjirit përmban antitrupa për të luftuar infeksionet.
 • Foshnjat kanë më pak gjasa për obezitet, që të vuajnë nga diabeti apo ndonjë sëmundje tjetër.
 • Foshnjat e ushqyera me qumësht gjiri kanë rrezik më të ulët që të vuajnë nga astma, alergjitë dhe disa lloje të kancerit.
 • Qumështi i gjirit përmban përbërës të veçantë që ndihmojnë në zhvillimin e trurit.
 • Të ushqyerit me gji ul rrezikun që fëmija të ketë sindromin e vdekjes së papritur të fëmijës dhe vdekjen e fëmijës nga shkaqe tjera.

Të ushqyerit me gji është më shumë sesa thjesht një e ushqyer. Është mënyra më efektive që të qetësoni foshnjën kur është e frikësuar, e lodhur, e uritur apo e stërmunduar.

Të ushqyerit me gji është më e shëndetshmja për nënën
 • Të ushqyerit e foshnjës me gji ndihmon mitrën e nënës që të ngushtohet, zvogëlon rrezikun për gjakderdhje dhe rrezikun për të pasur hemorragji pas lindjes.
 • Mund të ndihmojë nënën që të humbë peshë më shpejtë.
 • Zvogëlon rrezikun e nënës për të pasur kancer në gji apo kancer vezor, dhe osteoporozë (dobësim të eshtrave) më vonë në jetë.

Ndihmon nënën që të luftojë ndryshimet e disponimit pas lindjes dhe mund të parandalojë apo kufizojë efektet e depresionit të pas-lindjes.

Të ushqyerit me gji ju kursen para
 • Ju mund të kurseni në paratë nga blerja e formulës, shisheve, mjeteve ndihmëse dhe faturat mjekësore. Në Kosovë, çmimi për qumësht me formulë për një vit kushton mbi €1,000. Poashtu të ushqyerit me gji është shumë praktik pasi që nuk keni nevojë të gjeni ujë të pastër, të ngrohni qumështin apo të pastroni shishet!
 • Ju do të sëmureni shumë më rrallë.

Është më e mirë për ambientin pasi do të ketë me pak mbeturina dhe mbetje plastike.