Fakte Kuriozitete

20 kafshët më të panjohura në botë

Shkruar nga Faktoman
Njihuni me 20 kafshë për të cila ndoshta s’kishit dëgjuar më parë.

1. Coconut Crub. Një specie e rrezikshme e gaforreve, Coconut Crub u shfaq të ejnten e kaluar në Hawaii. Kishte 25 vite që nuk ishte shfaqur një ekzemplar i “Birgus latro”, me peshë rreth 2 kg.

2. Cuon. Kafsha e dytë më e panjohur është një qen i egër , ose siç njihet ndyshe qeni i kuq. I përket familjes Canidae dhe jeton në Azinë Juglindore.

3. Babirussa. Është përfaqësues i familjes Suidae, shumë i ngjashëm me derrin e egër dhe jeton në ishujt Sunda, në arkipelagun Malay. Është një kafshë nate, jeton vetëm ose në grupe të vogla.

4. Klamidofori i cunguar. Jeton kryesisht në Argjentinë dhe i përket familjes Dasypodidae. Është rreth 15 cm dhe i mbuluar me një gëzof të butë e të bardhë. Ka zakonet e një brejtësi dhe del vetëm në muzg.

5. Pit. Është një gjitar mishngrënës i familjes Eupleridi, endemike në Madakaskar. Është një specie e vetmuar, përveç periudhave të çiftëzimit.

6. Gerenuk ëshë një antilopë që jeton në Afrikën Lindore. Ajo e ka qafën të gjatë dhe është quajtur edhe “gjirafa gazelë”. Ndryshe nga antilopat e tjera, ushqehet vetëm me gjethet e pemëve.

7. Brejtësi i zhveshur. I përket familjes Bathyergidae dhe quhet ndryshe miu lakuriq. Edhe pse gjitar, jeton në koloni të ngjashme me ato të milingonave dhe bletëve dhe armiku i tij më i madh është i ftohti.

8. Orçela aziatike. Është një specie delfini që jeton në brigjet e Azisë Jugore. Notar i ngadalshëm dhe me kokë të rrumbullakët, është rreth dy metra i gjatë dhe peshon rreth 130kg.

9. Bricjapi me brirë të zinj. I njohur si dhia markhor, është një dhi e egër që jeton kryesisht në Afganistan, Pakistan dhe në Indi, në majat e maleve që arrijnë 3600 metra.

10. Gaforrja Yeti. I përket familjes Kiwidae. Ajo është zbuluar së fundmi, në 2005 dhe jeton në thellësitë e Oqeanit Paqësor.

11. Majmunët hundëçip. I përkasin familjes Cercopithecidae dhe janë të përhapur në azi. Kanë lesh të gjatë dhe jetojnë kryesisht në pyjet malore deri në 4.000 metra të lartë.

12. Ujku me krifë. Është një canid i Amerikës së Jugut dhe ka një gëzof ngjyrë kafe-të kuqërremtë. Ndryshe nga ujqërit, nuk jetojnë në kope dhe nuk kapin pre të mëdha.

13. Delfini inteligjent Australian. I përket familjes Delphinidae dhe është i vetmi delfin në Hemisferën e Jugut që është pa pendë. Noton kryesisht në ujrat e Patagonisë dhe ishujve Falkand.

14. Dreri me kreshtë. Gjitar thundor i familjes së drerëve, dreri me kreshtë jeton kryesisht në pyjet malore 4500 metra të lartë në Kinë. Ka brirë të vogla, një tufë flokësh mbi ballë dhe bisht të bardhë.

15. Lampredi. Janë peshq pa nofulla që jetojnë në zona të buta. Kanë trup të gjatë e cilindrik, të ngjashme me të ngjalave dhe kanë gojë rrethore.

16. Qeni rakun. Është përfaqësues i familjes Canidae dhe jeton në Azi, edhe pse disa ekzemplarë janë gjetur dhe në Europë. Është i vetmi anëtar i familjes Canidae, që bën letargji dimërore.

17. Mara. I njohur ndryshe edhe si lepuri i Patagonisë, është një gjitar 45-75 cm dhe ka katër gishta në këmbët e para.

18. Fluturaku i Amazonës. Është një zog i familjes Tityridae. Jeton në pyjet tropikale të Amerikës së Jugut.

19. Zebra Cefalofo. Është një antilopë e vogël që jeton në Afrikën Perëndimore. Krahasohet me zebrën sepse ka një duzinë vijash në trupë.

20. Brejtësit me fytyrë xixëlluese. Jetojnë në grupe të vogla në Amerikën e Veriut. Nuk shkojnë në letargji dhe janë në gjendje të nuhasin edhe nën ngricë.